I 1977 var mediamannen Steinar Opstad sammen med Arne Fjørtoft på
besøk på den vakre tropeøya Sri Lanka på oppdrag for NRK.  Da skjedde det at bilen de kjørte punkterte.  Mens sjåføren byttet hjul på bilen, trakk Steinar inn i skyggen på et portrom som var inngangen til et nonnekoster.  Her fikk han se et forkomment, fattig barn som var blitt forlatt utenfor klosteret og som ble hentet av en nonne.  Det kom til en samtale med nonnen, og der og da bestemte Steinar seg for å hjelpe det lille barnet med penger, mat og medisiner.  Barnet ble kalt Mary.

2 år senere, hadde Steinar med seg en gruppe nordmenn tilbake til Sri Lanka, og der fikk de besøke en blid og livsfrisk Mary.  Anne Marie Ljosåk Hansen som var med i gruppen, reagerte som Steinar på de vanskelige forholdene som mange fattige barn levde under på Sri Lanka.  Her måtte noe kunne gjøres.  På flyet hjem til Norge, ble Steinar og Anne Marie enige om å starte en spontanaksjon for å hjelpe flere barn som Mary.  De bestemte seg for å sende kr 100,- til hvert barn som trengte hjelp.  Den gangen var dette nok til mat, klær, en seng å sove i, helsestell og basis skolegang.

Det ble også bestemt at organisasjonen skulle hete Marys Venner, og at det skulle være mulighet for direkte og personlig kontakt mellom fadder og barn. 

I dag har Marys Venner 1.100 medlemmer som støtter ca. 1.600 barn, men prinsippene som ble lagt ned av Steinar og Anne-Marie lever fortsatt i beste velgående.

Og Mary - hva skjedde med henne?  Hun har fått en yrkesutdannelse som sykepleier, er lykkelig gift og stolt over å være den første av mange tusen barn og ungdom som senere har fått muligheten til et bedre liv gjennom Mayrs Venners innsats.

Bli Fadder