Julia Enersen-Bjerkelienm, Leah Solberg og Mathea Gaudernack
I år som i fjor hadde Julia Enersen Bjerkelien, Leah Solberg og Mathea Gaudernack samlet inn penger på egen hånd til Marys Venner. Beløpet i år var kr. 1559,-.
Vi ble enige med jentene at vi skulle gi pengene til Good Shepherd Skolen i Phuket som gir skoletilbud til flyktningebarn fra Burma (Myanmar), et "Malala prosjekt" som Son Barneskole også støtter.
 
Marys Venners styremedlem, Helge Børressen, kontaktet dermed søster Lakana, Good Shepherd skolens leder. Søster Lakana  spurte  med en gang om pengene kunne brukes til innkjøp av en kopimaskin som skolen trengte.
 
 
 
Julia Enersen-Bjerkelien (11), Leah Solberg (11) og Nathea Gaudernack (12) har virkelig stått på.
 
Barna på skolen stiller opp med sin takk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nok et hverdagseksempel på hvordan  Marys Venner fungerer. Alt kommer til den som trenger  det og som pengene er ment for.
 

 

Marys Venn, Sabina Eide, brukte ferien sin som frivillig på  skolen i  Phuket. Takket være bl.a. Marys Venner får slumbarn fra Burma her et skoletilbud som de ellers ikke har mulighet til i Thailand

Det var magisk, det var stort, en reise full av inntrykk jeg aldri vil glemme.

 

Jeg heter Sabine, er 63 år, er tysk og har bodd verden rundt. Jeg bor nå i Norge og jobber i en barnehage. Jeg har jobbet med barn hele livet mitt.

På skolen i Phuket ble jeg møtt av San San, en varm sosial arbeider på skolen. Rommet mitt var i «The Blue House», blue fordi huset var malt i blå farge. Jeg hadde 5m2 med et lite bad med dusj og toalett. Vannet fra dusjen kom i dråper og var kaldt men det var deilig fordi varme og fuktighet var stor.

Jeg startet med å arbeide med førskolebarn. Etter et par uker  holdt jeg et møte med alle lærere fordi jeg hadde lyst å omorganisere barnehagen til et morsommere sted. Alle ble enig at en barnehage er fundamentet for videre skolegang og barna fikk lov å sitte ute og leke med legoklosser. Før måtte de sitte på 6m2 ganske rolig uten leker.

Etter en uke kom en frivillig dame fra England. Da begynte vi to å ta over kontorarbeid. Vi jobbet omtrent 14 timer hver dag. Alle var veldig takknemlig og vi fikk inntrykket at vi virkelig kunne bidra.

 

 

Å jobbe sammen med Søster Lakana, skolens leder var stort, hun er en veldig trivelig og smart dame, hun er åpen og vi kunne snakke om alt, vi kranglet og vi ble enige.

Prosjektet er helt fantastisk! Barna blir hentet med transport til skolen tidlig hver dag. De har en samling, synger, ber, alle er buddhister. Deretter fordeler de seg til de forskjellige klasser og har undervisning frem til lunsj. Da får alle et varmt måltid med ris, fisk og grønnsaker.  De aller fattigste kan ta rester med seg hjem. I tillegg til hele burmesiske curriculum lærer barna burmesisk, thai og engelsk. Skolen slutter kl.16.00. Lærerne jobber lenger, ingen ser på klokken, og etter skolen tar de vaskejobber.

Hver lørdag får enkelte barn ekstra undervisning og alle som har lyst kan lære å spille et instrument. De eldste, som er 15, lærer «vocational skills», det er såpe laging, blomster arrangements, frisørferdigheter osv.

Skolen har en sparebank hvor barnas lommepenger blir forvaltet. De får utbetalt penger med rente for å kan lære hvordan pengemarked fungerer.

Prosjektet har flere sponsorer enn Marys Venner, men fra sommeren 2018 blir det kritisk fordi den største sponsoren, Misson Cara fra Irland, ikke lenger ser seg i stand til å bidra.

Det er ekstremt viktig for oss å finne nye sponsorer!

Et skolestipend for en elev koster kr. 150,- pr. mnd. Det er også mulig for alle som støtter et barn i Phuket å ta ut en full sponsorship, 300 NOK i måneden. Det må finnes mange nordmenn som er på ferie i Phuket som kunne bidra til dette flotte prosjektet hvor hver krone kommer til nytte.

9. mars 2018 fikk vi på skolen besøk av Marys Venners besøksgruppe til Thailand/Sri Lanka. Det ble en festdag med underholdning av barna og deltagerne fra Norge som hadde profesjonelle underholdere med på turen.

Hver lørdag oppsøker San San sammen med en Thai hjelpepleier  de forskjellige slummene hvor barna bor. De deler ut melk og medikamenter til alle som bor illegalt i Phuket, måler blodtrykket og gir psykologiske råd.

Jeg var med å besøkte slummen. Hele området luktet fisk fordi foreldrene jobbet i fiske-industrien. Fisk ble lagt til tørk på området hvor de bodde i små hus med et rom, alle sov på gulvet, ingen bad, ingen toalett. Barna måtte leke i søppel, hadde ofte ikke mat. Så  de var veldig glad for å komme til skolen hver dag. Da smilte de og følte seg trygge. Ikledd sine skoleuniformer var de som alle andre skolebarn.

Good Shepherd Skolen er et paradis.

Fordi vi opplevde mye fattigdom måtte vi ut litt hver helg. Vi besøkte fine øyer, badet på deilige strender, spiste god mat, ble invitert av noen private sponsorer. Vi så mange interessante steder rundt omkring på Phuket øya.

Jeg ble veldig gode venner med lærerne, spesiell San San og Søster Lakana.

De sender meg fortsatt rapporter som skal rettes og det gjør jeg virkelig gjerne.

Jeg kunne tenke meg å reise tilbake til Phuket neste år og vil bare håpe at skolen ikke må stenges.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et glimt fra slummen i Phuket

 

 

 

 

 

Søster Lakan hjelper barna

 

 

 

 

 

   
   

 

 

På slutten av 2017 introduserte vi Marys Venners Vervekampanje for alle Marys Venner.

Premiene er 2 nydelige oljemalerier  av Ernst Ingemar. I tillegg trekker vi en komplett tilrettelagt besøksreise for 2 i en uke til et av våre mottagerland Sri Lanka, Thailand eller Bangalore i India. Som viktigste hjelpemiddel har Britt Soot i styret og undertegnede laget en ny vervebrosjyre.

 

Vinnerne trekkes på følgende grunnlag:

1

Verver du en fadder til "fullsponsing" av et barn, kr 300, pr mnd, får du 3 lodd i trekningen

2 Verver du en fadder til et gatebarn som kan få en utdannelse, kr. 150,- pr. måned, får du 1 lodd i trekningen
3 Verver du et støttemedlem som betale rminst kr. 550,- (minimum for skattefritak) får du 1 lodd i trekningen

 

Vervekampanjen har så vidt startet. Til nå har vi registrert 13 nye medlemmer så vinnersjansene er store. Kampanjen vil foreløpig gå til Marys Venners Landsmøte/ Generalforsamling 14. april. Det nye styret, som velges på Landsmøtet, vil bestemme hvor lenge vervekampanjen skal gå.

 

Gode grunner til å støtte Marys Venners arbeid:

1. Vi er en liten norsk, humanitær organisasjon med 39 års erfaring med svært gode resultater og vise til

2. Vi gir direkte og personlig hjelp til barn og ungdom som ikke har noen som kan eller vil hjelpe dem. Dine penger øremerkes ditt barn.

3. Vi legger forholdene til rette for kommunikasjon mellom tante/onkel i Norge og barnet som sponses.  

4. Vi arrangerer opplevelsesrike besøksreiser

5, Vi gir langsiktig hjelp som følger barna fra de er små til de får utdannelse/arbeid

6. Vi har gaveordning og egen spareordning fra barna.

7. Med unntak av en timelønnet sekretær jobber alle medarbeidere i Norge som frivillige uten noen form for lønn eller godtgjørelse.

 

Når du verver et nytt medlem må du fylle ut et valgskjema. Noter på skjemaet hvem som er ververen eller send en e-post til Margaret, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Vi kan sende deg trykkede vervebrosjyrer.  Se våre web sider, under fanen kontakt

 

 

Bjørn og Ingrid på besøk på Bolawalana

Sommeren 2017 fylte Bjørn Bødtker 75 år, og som så mange andre Marys Venner har gjort tidligere, valgte Bjørn å ønske seg penger i stedet for tradisjonelle gaver.  Tanken var å kunne bidra til å renovere kjøkkenet på prosjekt 65 Home of Hope i Nuwara Eliya, men da Bjørn fikk informasjon om at barnehjemmet skulle ombygges til et hostel, og at jentene skulle overføres til prosjekt 63 St. Theresa's Home, ble denne planen lagt bort.

 

Bjørn bestemte seg for å forsøke å finne et annet prosjekt, og da Helge, president i Marys Venner, kom tilbake fra Sri Lanka høst 2017, hadde han med en ønskeliste fra 7 av barnehjemmene. Det var i alt 13 prosjekter med behov for støtte, og dermed vanskelig å velge. "Helst ville jeg hjulpet alle, men jeg valgte to prosjekter der ønskene dreide seg om rehabilitering av sanitæranlegg", sier Bjørn.

 

Prosjektene som ble valgt var:

Prosjekt 54 St. Joseph's Girls' Home i Kandy hvor behovet ble presentert slik: Bathroom needs to be repaired and toilet needs to be tiled. 

Rs. 125,000  Nok 6.700

 

Prosjekt 75 St. Joseph's Girls' Home i Bolawalana med følgende behohvor behovet ble presentert slik: "Ahala Cottage" including toilets need to be repaired and painted.  Rs. 359,000  Nok 18.000

 

Sammen med et par fra Son, som også hadde ønsket å bidra med støtte til oppussing av kjøkkenet på prosjekt 65, ble det nok midler til å finansiere oppussing av badene både prosjekt 54 og 75.

 

Søster Anita på St. Joseph’s Girls’ home, Bolawalana, forteller om jentenes reaksjon: 

«The girls are thrilled to have such standard facility. They say that they feel as though they are in a premise of a tourist hotel.» 

 

Se bildene: Før og etter renovering:

Toalett før og etter renovering:

 

 

 

Vi fikk inn nær 50.000 kr på årets julelotteri. Det er ny rekord.

Pengene er øremerket årets store julefest og gaver til barna. Her er bildene fra julefeiringen på barnehjemmet Childrens Corner.